Ett spännande beslut

Jag är himla dålig på att följa andras bloggar men några finner jag mig ändå läsa lite då och då i varje fall. Karins Miljöblogg är en av dem. Där finner jag välskrivna inlägg, uppdaterade med senaste nytt inom miljöfrågor. Bloggerskan Karin har dessutom tagit ett spännande beslut som du kan läsa mer om här, här och här.

Karin var nämligen sedan innan vegetarian men har nu bestämmt sig utesluta ägg och mjölk hemma. Av etiska och miljömässiga skäl. Och jag håller med där. Om man äter lakto-ovo-vegetariskt för att det är bättre för miljön och djuren så blir det till slut omöjligt att blunda för att allt pekar på att det blir ännu bättre för miljön om du slutar påfresta klimatet samt djurhållningen med din konsumtion av ägg och mjölk. Visst är det ett steg i rätt riktning att "bara" utesluta kött MEN när man väl vill göra en insats så blir det svårt att argumentera för att fortsätta äta ägg och mjölkprodukter. Man inser att det jag som enskild individ kan påverka omvärlden med är just min konsumtion, alltså min plånbok och vad det är jag sätter på köksbordet.

Jag tror det är många som har en vilja att göra omvärlden bättre. Alla har dessutom olika vägar att göra det på. Genom maten vi äter utgör vi olika "footprints" oavsett om det gäller beslut att ha en köttfri måndag, äta närproducerat, säsongsanpassat, lakto-ovo-vegetariskt, veganskt osv. Jag vet att alla vägar bort från slentrian och ogenomtänkta beslut har betydelse. Man måste ju faktiskt börja med det som är möjligt för en själv och inte alltid titta så mycket på hur andra gör.

Det är dock roligt att läsa om Karins resa, vilka hinder stöter hon på, vilka fördomar? Vågar hon kalla sig vegan eller tror hon att människor ska stämpla henne som galen militant aktivist då? Hur fungerar det att äta ute eller på middagsbjudningar? Får hon med sig resten av familjen och finns det några hälsomässiga risker med att äta veganskt?

Etiketter: , , , ,

2 kommentarer

  1. Karin

    Nämen oj vilket snällt inlägg. Jag kom hit när jag kollade min bloggtrafik och hittade en fantastiskt fin blogg om mat och miljö. Jag prenumererar genast 🙂 (alltså din nya blogg på den andra adresssen)

    /Karin

  2. Karin

    Nämen oj vilket snällt inlägg. Jag kom hit när jag kollade min bloggtrafik och hittade en fantastiskt fin blogg om mat och miljö. Jag prenumererar genast 🙂 (alltså din nya blogg på den andra adresssen)

    /Karin

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.