Mats Nilsson, L

Diktaturens logik

En vacker höstdag. Kändes nog aningen bistrare i Saud – Arabien när de hörde Erdogan lägga ut texten om mordet inne på konsulatet i Istanbul. Vi får väl se vad allt det här leder till.

Saud – Arabien är en av världens grymmaste och samtidigt mest bisarra diktaturer. Om det inte var för oljan, hade det nog sett helt annorlunda ut. Och det kan ju förefalla som om den samtidigt är stabil. Några direkta tecken på uppror kan inte skönjas.

Ändå vet vi av erfarenhet att sådant kan gå snabbare än vad någon anade. Den 23 oktober 1956 inleddes en resning mot den kommunistiska diktaturen i Ungern. Det slogs ner med all tänkbar brutalitet. Samma sak hände i Prag 13 år senare. Sovjetimperiet tycktes orubbligt.

Nu vet vi att så inte var fallet. Det tog sin tid, men till sist förintar diktaturer alltid den grund de står på.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.