Mats Nilsson, L

Olika måttstockar

Läser i dag att landshövdingen här i Västerbotten uppmärksammar hur situationen för judar ser ut i Umeå och Västerbotten. Bakgrunden är att den judiska föreningen som fanns tidigare funnit för gott att lägga ner verksamheten efter hot och trakasserier. Ljusskygga nazister hade under en längre tid kletat ner fönstren i föreningens lokal

Antisemitism är förvisso inget nytt. Den har funnits i tusentals år och det vore fåfängt att tro att något som sitter så pass djupt skulle försvinna som genom ett trollslag, alla fasansfulla erfarenheter inte minst från nazismens härjningar till trots.

Antisemitismen är en sammansatt företeelse. I botten finns föreställningar om olika mänskliga raser. Något som inte finns överhuvudtaget. Ovanpå det finns motsättningar mellan olika länder och folk. Motsättningar som piskats upp och åberopats av skrupelfria politiker som hoppats att kunna utnyttja dem för egna syften. Ett bra exempel på det var Nasser, Egyptens diktator.

Lägg därtill en grumlig föreställning om konflikten mellan Israel och palestinierna, där man envisas med att mäta Israel och araberna med olika måttstockar. Det snyftas högt om hur araberna fördrevs från det som nu är Israel, men sägs aldrig något om de judar som fördrevs från hela arabvärlden. Inga krav på någon kompensation där inte.

I dag, den 31 oktober 1956, inledde Israel fälttåget i Sinai och pressade tillbaka egyptierna till Suezkanalen. Bakgrunden var att Nasser nationaliserat Suezkanalen, något som hotade Storbritannien och Frankrike som ägde aktierna i kanalbolaget. För Israels del skulle det innebära att man stängdes av från att använda kanalen.

Trots att Egyptens insats var ett militärt fiasko, tvingades britter och fransmän att backa. De fick inget stöd från USA, och reaktionen från Sovjetunionen, som backade upp araberna, blev hotfull.

Trots att det var Egypten som inlett fientligheterna, framställdes Israel som angripare och så har det fortsatt genom åren.

Det här är ett men likafullt viktigt exempel på hur agerandet från en del håll gynnar antisemitismen, vare sig de som klankar på Israel själv är antisemiter eller inte. Något att tänka på en dag som denna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.