Mats Nilsson, L

Blockblockering

 

Den 22 november 1357 slöts en uppgörelse mellan kungen Magnus Eriksson och hans son och medregent (eller kanske motregent) Erik. Denne skulle få mer territorium att basa över.

Makten skulle alltså delas. De båda drog slutsatsen att ingen av dem var stark nog att övervinna den andre och att fortsatt inbördeskrig inte skulle ha någon vinnare utom deras gemensamma fiender.

På något sätt påminner det om dagens sits efter valet. Ingen av de traditionella blocken kan övertrumfa varandra. Men tyvärr har de inte nått insikten om att det kanske ändå är bäst att göra upp. Annars kan det sluta med katastrof för båda.

För att nu gå in mer i detalj, vill varken Kristersson eller Löfven släppa drömmen om att få vara statsminister under den kommande perioden utan att behöva ta hänsyn till någon. Varken till höger eller vänster.

Det kommer givetvis inte att ske. Så nu är det dags för de så kallade ”statsbärande” partierna, S och M att presentera något som åtminstone liknar ett regeringsprogram. Att enbart kräva att man borde rösta ja till den ene eller den andre utan att de klämt ur sig vad de tänkt sig föra för politik, är sannerligen respektlöst.

Hur gick det då med kung Magnus Eriksson? Han hade ärvt herradömet över alla tre riken i Norden, men förlorade till sist allt och skulle omkomma vid ett skeppsbrott i Norge. Så kan det gå om man inte agerar efter de förutsättningar som faktiskt är vid handen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.