Mats Nilsson, L

Historiska felsteg

Soligt och fint. Snart dags att göra helg nu när både robotdammsugaren Roald och jag gjort en insats. Nackdelen med solljuset är att det avslöjar hur dammigt det är.

Socialdemokraterna inleder sin kongress. Det är ett tecken i tiden att intresset tycks vara aningen förstrött bland medierna. Den tid då det i praktiken var S – kongressen som bestämde hur regeringspolitiken skulle se ut, är förbi. I dag måste S alliera sig med andra.

I det läget gäller det att veta vad man vill så att inte alliansen i fråga leder fel. Historien vimlar av den sortens misstag.

Den 22 mars 1310 slöts fred mellan Norge och Sverige. Denna ”fred” var ett led i de ständiga krig och uppror som präglade Sverige och Norden under folkungatiden. Magnus Ladulås son Birger var kung, men var i ständig konflikt med sina bröder Erik och Valdemar. Bröderna lierade sig med den norske kungen Håkon (Erik var gift med Håkons dotter) medan Birger sökte stöd hos den danske kungen.

Turerna var många, men inget slutade väl för någon av de tre. Erik och Valdemar svalt ihjäl i fångenskap på Nyköpingshus och Birger förlorade striden mot brödernas anhängare. Det gäller att veta vem man ska alliera sig med och vid vilken tidpunkt. Annars kan det sluta som för de tre folkungarna.

Konstigt, varför tänker jag på Ebba Busch Thors flirt med Åkesson när jag reflekterar över detta?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.