Mats Nilsson, L

Ett ont arv

Hemkommen efter rehabträning. Trött blir man, men det märks ändå att det går framåt. Den här sortens skador får man inte ta på en höft (ha ha).

Farorna med pengatvätt får man inte heller ta lättvindigt. Det är det en och annan som får erfara just nu. Med största säkerhet har vi inte sett slutet av detta på långa vägar än.

Vad man kanske inte tänker på är att det går att konstatera att det här, precis som så mycket annat elände, kan spåras tillbaka till Lenins bolsjevikiska statskupp 1917. Inte nog med att hela den skräckepok som följde krävde miljontals liv. Samhällen och människor slogs sönder och oersättliga kulturella värden gick förlorade. Bara för att nu nämna något.

Det som kom att hända efter kommunismens fall var att skrupelfria aktörer lade beslag på de tillgångar som ändå fanns i Ryssland. Något fungerande rättsväsen fanns inte (och finns inte nu heller). Men om man ska försöka se till att inte maffiabossen själv, alltså Putin, lägger beslag på slantarna, är det nog lämpligt att försöka gömma undan dem, Vilket var precis vad man har gjort. Swedbank och andra fungerade här som både tvättomat och bankomat.

Här har vi alltså ett exempel på arvet efter kommunismen. Kan vara värt att påminna om. Ett annat exempel är – faktiskt – att kommunismen kom att utgöra grogrund för fascism och kommunism. Mussolini inledde sin bana som kommunist och det parti Hitler gick in i och tog över hette nationalSOCIALISTISKA tyska arbetarpartiet.

En annan förgrundsfigur inom samma läger var Franco. Den 28 mars 1939 intog hans fascister Madrid och skulle komma att sitta vid makten fram till 70 – talet.

Till sist föll dock regimen. Det gör allt tyranni till sist.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.