Mats Nilsson, L

Minnesvärt

Så var det dags för en lång dag. Hittills har den mest bestått i att röja undan för att få plats med påskgrejorna. Mellan varven hann vi höra på ekot. Det är tydligen 40 år sedan samerna i Norge genomförde protestaktioner i huvudstaden. Det som var i faggorna var utbyggnaden av Altaälven, men det som det i grunden handlade om var förtrycket och ”förnorskningen” som samerna utsatts för under lång tid.

Förnorskning låter förvisso som ett svårt övergrepp. Tänk bara på alla Norgehistorier. Det är faktiskt svårt att begripa detta eviga navelskåderi där alla inom ett visst områdes gränser med nödvändighet måste vara stöpta i precis samma form. I det fallet har vi inte varit bättre än norrmännen.

Den yttersta konsekvensen av detta ”tänkande”, låt oss för ordningens skull benämna den mentala processen så, är etnisk rensning och folkmord. Det finns det många exempel på. Något att tänka på nu när inte minst antisemitismen tenderar att bre ut sig igen.

Den 19 april 1943 startade de judar som då fortfarande var kvar ett uppror i ghettot i Warszawa. De reste sig mot de nazistiska mördarna. De skulle komma att hålla ut längre än hela Polen hade gjort när landet angreps 1939.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.