Mats Nilsson, L

Påsktankar

Slutet på påsken närmar sig. Gårdagen bjöd på ett rejält regn, något som sannerligen behövdes. I övrigt har helgen varit stillsam. En mindre skada uppstod dock när jag skulle skiva potatis. Ett plåster hejdade dock blodflödet.

Värre skador råkade motståndarna ut för när tyskarna den 22 april 1915 för första gången använde giftgas. Det rörde sig om klorgas, där den som drabbades kunde få lida i flera dagar innan slutet kom. Förutom det var det senapsgas och fosgen som var de vanligaste stridsgaserna. Fosgen var mycket ”effektivt”. Över 80 procent av de som dog i gasattackerna dog av just den gasen. En som skadades i en gasattack men som överlevde var en viss korpral vid namn Adolf Hitler.

Nästan på dagen 24 år senare, den 20 april 1939 uppvaktades han på födelsedagen av bland annat den svenska försvarsledningen med stabschefen i spetsen. Några månader senare startade han det krig som skulle lägga Tyskland i ruiner. Och nästan på dagen 30 år efter den famösa gasattacken vid Ypres, den 20 april 1945 visade han sig offentligt för sista gången. Ett darrande vrak till människospillra.

Vem sa att det var bättre förr?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.