Mats Nilsson, L

Terror förr och nu

Läser en intressant artikel om islamisk terrorism och aktivism. Islamismen har fått en grogrund här i västvärlden, menar författaren Eli Göndör, till följd av att västvärlden itutats skuld för kolonialtidens förtryck, som var en realitet, och därför har islamismen beretts tillträde till såväl medier som universitet.

Det finns ytterligare en faktor som man inte bör glömma i detta sammanhang, nämligen det som man kan kalla den våldsamma vänstern.

I slutet av 60 – talet uppstod det ett antal kommunistiska terrorgrupper i Europa. De som blev mest kända var väl Baader-Meinhofligan i dåvarande Västtyskland och Röda brigaderna i Italien. Dessa inspirerades av och inspirerade palestinska grupper som Fatah och PLFP. Och vi vet nu att de hade kontakter med varandra och att de fick stöd av det dåvarande östblocket med Sovjetunionen i spetsen.

Alla dessa grupper och organisationer förenades av ett hat mot västvärlden. Ett hat som lever vidare även i dag. Det har vi kunnat iaktta alldeles nyligen.

Även vi har drabbats. Den 24 april 1975 sprängdes den västtyska ambassaden i Stockholm efter ett gisslandrama som iscensatts av Baader-Meinhof-ligan. Med tiden skulle de kämpas ner och det måste vi med nödvändighet också göra med dagens terrorister, vare sig de uppträder i Sri Lanka eller i Nordirland.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.