Mats Nilsson, L

Orientering

Först kallt och vått. Sedan varm och vått. Och sedan kallt och vått igen. Regn och kyla på förmiddagen vid avfärden till badet. Där var det en hygglig temperatur i bassängen och sedan några grader högre i bastun. Ett antal längder och sedan en stunds stilla reflekterande i bastun. Det gör gott för den fortfarande inte riktigt kuranta höft.

Sedan var det hemfärd i regn och kyla igen. Tillbringade en timmes tid med att försöka rensa ut en bokhylla i garaget där ett antal böcker och skrifter tidigare placerats. Det blev ett återseende av titlar som man halvt om halvt glömt bort, som boken ”Kompromissernas koalition” , om turerna när den första borgerliga regeringen bildades 1976. Stridsfrågan nummer ett var kärnkraften. En ämne som fortfarande tenderar att förgifta den politiska atmosfären. Då handlade det mer om ekonomi och inte om klimatet som i dag.

I stort sett allt som förutspåddes då har visat sig felaktigt, utom möjligen en sak: det fanns ingen vinnare i det politiska spelet, utom möjligen på kortare sikt. Inte minst Folkpartiet, som Liberalerna hette då, fick svårt att orientera sig i det politiska landskapet.

Några som också fick det svårt med orienteringen var de brittiska fiskefartyg som besköts av isländska kanonbåtar den 6 maj 1959, då de kommit in i den zon som Island proklamerat var deras. Också det är en konfliktfråga som legat och grott ett antal år.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.