Mats Nilsson, L

Unionstankar

Hörde att Sverige och Norge ska bygga en gemensam polisstation precis på gränsen. Kan inte låta bli att tänka på serien ”På gränsen”, som gick på TV för ett antal år sedan. Då var det en tullstation och gränsen var dragen i golvet mitt i det lilla huset.

Det var en dråplig komedi där den svenske och norske tullaren tävlade om att vara den mest korkade. Vi ska förstås hoppas att den här institutionen blir aningen mer effektiv.

Norge ja. I dag är det den 17 maj och man firar som bäst i vårt grannland. Den dagen, den 17 maj 1814 utropade landet sin självständighet. Norge må vara ett gammalt land, men självständig stat har man inte varit under särskilt lång tid..Man kom att ingå i en union med Danmark redan 1380, och så förblev det fram till 1814 då Sverige ville överta rollern som unionspartner. Detta efter freden i Kiel. Syftet var utrikespolitiskt. Någon möjlighet att utnyttja Norge som uppmarschområde för ett anfall på Sverige, skulle det inte finnas.

Norrmännen satte sig på tvären och valde en egen kung, men efter ett kort krig fick de ge vika och så var unionen med Sverige ett faktum. Den skulle bestå till 1905, men någon särskild harmonisk tid var det inte. Kungen över båda länderna, Oskar II, fick uppleva hur hans valspråk: ”Brödrafolkens väl” , av folkhumorn omnämndes som brödrafolkens gräl. Efter upplösningen 1905 fick han byta valspråk till ”Sveriges väl”. Mig veterligen är han den ende kung som tvingats till den nesan.

I dag tror väl ingen på att norrmännen skulle anfalla oss eller så. Och tur är väl det, för något försvar att tala om har vi ju inte.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.