Mats Nilsson, L

Pärlande bubblor

å var det klämdag. Den har, hittills, gått åt till att plocka undan efter gårdagens mer omfattande städinsats. Hann dock tänka på att det i går var 75 år sedan landstigningen i Normandie. En händelse som, tvärtemot vad man skulle kunna tro, gladde Hitler. Han var säker på att kunna slå tillbaka invasionen och sedan förhandla fram fred med västmakterna för att kunna koncentrera sig på östfronten.

Så blev det nu inte. Ganska precis två år tidigare, den 7 juni 1942, hade USA slagit Japan i slaget vid Midway. Det var en vändpunkt. Normandie blev en annan.

Ett område i Frankrike som blev hårt drabbat under såväl första som andra världskriget var distriktet Champagne. Något att tänka på när man nu korkar upp för att fira nationaldagar, nybakade studenter eller vad det nu kan vara. Läste nyligen om att tillverkningen från början var långtifrån ofarlig. 80 procent av flaskorna exploderade och dödsfall var mer än vanliga. Ändå fortsatte tillverkningen.Varan var alltför åtråvärd för att överges.

I Sara Lidmans böcker om hjortronlandet i Västerbottens inland, finns en episod om en ung man som gifter sig med den vackra Märit i familjen Skrattars. Han anses vara kommunist, eftersom han hyser åsikten att rättvisa uppnås först när arbetarna har råd att köpa en flaska champagne om dagen.

I dag ter det sig möjligt, även om det blir väl mycket bubbeldrickande av det. Folk har det ställt som de som levde i Västerbottens inland vid förra sekelskiftet bara kunde drömma om. Tillverkningen av inte bara champagne utan av en massa annat är oändligt mycket mer effektiv och som en följd av det mycket billigare sett i förhållande till inkomsterna jämfört med förr.

Ny teknik och därmed mer effektiv produktion är det vi måste bejaka, både för välfärdens och för miljöns och klimatets skull. Alternativet är annars ett slags tillbakagång till förindustriell tid. Något som inte ter sig lockande.

Hur gjorde man då för att få slut på explosionerna i Champagne? Jo, man utvecklade sätt att mäta behovet av sockertillsats och tappade drycken på flaskor av bättre kvalitet.

Så, ha nu en trevlig helg och tappa inte flaskan när det som kallades ”djävulens vin” ska korkas upp.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.