Mats Nilsson, L

Midsommartankar

Så drar det ihop sig till midsommar. Det är en av de helger som man hoppas inte ska utnyttjas av fienden för ett anfall, ty då är nog beredskapen som lägst.
Egentligen är de farhågorna obsoleta. Sanningen är ju den att det redan råder krigstillstånd mellan Ryssland och västvärlden. Det är bara det att detta krig inte ser ut som krigen gjorde tidigare. Det förs genom ombud och genom cyberattacker. Några offer som utsatts för både detta och mer direkta krigshandlingar är Georgien och Ukraina.
Ett i och för sig gammalt trick är att så split i fiendelägret och helst försvaga dess ledning. Ryssarna har kallt utnyttjat situationen i Syrien genom att helt avsiktligt bomba civila och tvinga dem på flykt. Dessa tar sedan sin tillflykt till Europa och orsakar därmed problem för ledare som Merkel och Macron. Till det kan läggas att man därtill stöder högerextrema partier som förstärker krisstämningen i hela EU.
Även partiledarvalet i Liberalerna sker i det läget, för denna kontext gäller också här. Något att tänka på när larmropen riskerar att göra alla döva för förnuftiga resonemang.
Den 20 juni 1944 tvingades Viborg kapitulera när ryssarna ryckte fram. Men Finland höll ändå stånd och lyckades bevara sin frihet och självständighet. Hoppas att vi och andra i Europa kan vara lika ihärdiga så här 75 år senare.
Men, trots allt. Hoppas alla får en glad midsommar..

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.