Mats Nilsson, L

Fridstankar

Midsommarfrid. Vi hann med en promenad i dag innan regnet kom. Det enda som störde var myggorna, men det är i alla fall inga dödliga angrepp. Så nog härskade friden i alla fall.

Men fridfullt har det inte alltid varit under just dessa dagar. Den 22 juni 1941 anföll Nazityskland Sovjetunionen. Två av världens absolut värsta härskare hamnade i krig med varandra. Sverige höll sig utanför, och lyckades göra så ända fram till krigsslutet 1945.

Så har det dock inte heller alltid varit. Förr tampades Sverige flitigt med både ryssar, danskar och polacker om herraväldet kring Östersjön. Den 23 juni 1610 hamnade Jakob de la Gardie dock i trångmål när hans förenade(!) rysk-svenska styrka fick stryk av polackerna under det Ingermanländska kriget, då Sverige försökte placera en svenskvänlig tsar på tronen.

Det lyckades inte. Hade det gått, hade historien förmodligen sett annorlunda ut.

I dag skulle mycket kunna vinnas om det hade varit möjligt att placera en demokratiskt sinnad president i Kreml. Men det jobbet måste nog ryssarna göra själva.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.