Mats Nilsson, L

Kandidaturer

Och så var de bara två…

Det gäller både i Tories i Storbritannien och Liberalerna i Sverige.Kandidaterna till partiledarposten är alltså Boris Johnson och Jeremy Hunt i John Bulls hemland och Nyamko Sabuni och Erik Ullenhag i Liberalerna här i moder Sveas rike.

För att börja med britterna förefaller det som om allting kokat ner till Brexit. Både inom det konservativa partiet och i landet som helhet. Ingen fråga är viktigare. Inte ens om Skottland blir kvar i unionen med England eller om Nordirland bryts loss och kanske förenas med resten av den gröna ön.

Det är inte utan att det är förbluffande att se. Margaret Thatchers parti seglar rakt mot undergången. Återstår att se om de kan lägga om kursen innan de går i kvav. Inte mycket tyder på det. Båda de tilltänkta kaptenerna är ju inne på samma kurs, även om den ene verkar mer betänksam över vad som väntar nedanför vattenfallet de är på väg emot.

Häri Sverige går striden om posten i Liberalerna in på slutvarvet. När detta skrivs väntas valberedningens förslag presenteras inom några timmar. Oavsett vad som föreslås, kommer det inte att vara det sista som sägs beträffande detta. Så mycket är säkert.

Båda de här fallen av politiskt skeende präglas vart och ett på sitt sätt av det som kan sägas vara konservatismens omvandling till det som kan kallas reaktionär radikalism; att genom stora omvälvningar återgå till en förment lyckorike som visserligen aldrig funnits, men som ändå förespeglas.

I fallet Liberalerna är det inte partiet självt som gripits av detta, utan Åkessons gängs framgångar som ritat om kartan. Striden handlar till inte så liten del om hur man ska förhålla sig till detta.

En del talar här om det ena och det andra agerande som ”uppror”. Men då vet man inte mycket om vad ett uppror är. Den 24 juni ödelade bergsmän fästet Borganäs i Dalarna och inledde på så sätt Engelbrektsfejden. På kort tid kom de upproriska att behärska stora delar av landet.

Men, men. Att gå emot etablissemanget är inte riskfritt. Engelbrekt slutade sina dagar som yxmördad på en holme i Hjälmaren. Någon liberal var han inte, men kämpade bland annat för att handeln med Bergslagens produkter skulle vara fri. Och frihandel gillar ju vi liberaler.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.