Mats Nilsson, L

Konsten att styra

Läser i dag om Barn och elevombudet som tycks ha fått för sig att i alla lägen slå ner på de som ingriper mot barns agerande. Paradoxalt nog också när agerandet i fråga går ut över andra barn.

Ett annat exempel på självständiga myndigheters självsvåld är Skatteverkets olika beslut i skattefrågor som verkar utgå från principen att allt som kan göras för att få in skatt också ska göras. Som moms på vårdföretags tjänster trots att EU – rätten slagit fast att vård ska vara momsfri.

Självständiga myndigheter, som vi har i Sverige, kan onekligen ställa till det. Det hjälper ju inte så mycket om man på politisk nivå säger att detta är åt fanders, när man inte kan gå in och styra i enskildheter. På något sätt måste man hitta en bättre modell.

Motsatsen, att man från politisk nivå bestämmer allt, är inte heller någon bra idé. I sin yttersta konsekvens blir det ett totalitärt system. Den 9 augusti 1944 besegrade Finland ryssarna i slaget vid Ilonmats. Stalins, liksom Hitlers, agerande under kriget att ta kommandot personligen också när det gällde enskildheter på slagfältet, kom att kosta tusentals soldater livet på båda sidor under kriget.

I det nämnda slaget.var ryssarna överlägsna, men lockades i en fälla och besegrades. Man förmådde inte utnyttja sina styrkor på ett bra sätt. Att hitta bra sätt att styra på är onekligen en utmaning. Både i krig och fred,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.