Mats Nilsson, L

Traditioner

En del, som har en partiledare med ett efternamn som börjar på Å, för fram sitt obehagliga budskap genom att försöka framställa det förflutna som i rosenrött, en enda lång räcka av år då Sverige levde i något slags evig harmoni. Ja, man hävdar rentav att detta är en tusenårig tradition som först nu håller på att brytas av det ”vänsterliberala etablissemanget”. Alltså sådana som jag, får man anta.

Antingen skolkade Åkesson & Co på historielektionerna, eller också handlar det om att tala mot eget bättre vetande. Det som i dag är Sverige fanns knappast för tusen år sedan. Vidare har historien varit fylld av krig och nöd. Både av inbördeskrig och krig med framförallt Danmark och Ryssland.

Under sommaren läste jag en biografi över Johan Skytte. Han beskrivs som stormaktstidens lärare, då han kom att undervisa och vara rådgivare till flera monarker på 1600 – talet.

Den första som han kom i kontakt med var Hertig Karl, senare Karl IX. Denne vann kronan efter ett blodigt inbördeskrig där den sittande kungen Sigismund störtades. Något som var mycket gynnsamt för Johan Skyttes karriär. Efter studietiden blev han lärare åt den blivande och inte helt okände Gustaf II Adolf.

När han avled 1645 pågick som bäst förhandlingarna. där Skytte i högsta grad var involverad, som ledde fram till freden i Brömsebro. Den slöts den 13 augusti samma år och innebar stora landavträdelser för Danmark. 13 år senare skulle det bli ännu värre i och med att hela det tidigare Östdanmark, Skåne, Blekinge och Halland, blev svenskt.

Mot alla odds,får man väl säga, förblev området i svensk hand. Befolkningen fick genomgå en ”försvenskning” som innehöll både piska och morot. Om blekingen Åkesson funnits på den tiden hade han säkerligen motsatt sig alla dessa övergrepp på de danska traditioner som då rådde.

Med tiden har det hat som vi vet fanns på både svensk och dansk sida klingat av och syns möjligen i samband med landskamper i fotboll. I dag finns inte mycket kvar av stormaktens arrogans som utan tvekan drabbade befolkningen på den tiden.

De traditioner som Åkesson hävdar fanns genom århundraden har aldrig funnits i den tappningen.Istället rådde nästan ständigt krigstillstånd, förtryck och nöd. I dag präglas samhället istället av tolerans och öppenhet. Men den traditionen vill Åkesson och hans gäng inte veta av.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.