Mats Nilsson, L

Historiskt

I dag, den 15 augusti 1944, ägde en händelse rum som var väl så viktig för de allierade för att kunna föra kriget till ett segerrikt slut. Då landsteg trupper i södra Frankrike i den operation som kallades Dragon.

Jämfört med landstigningen i Normandie, är den här operationen långtifrån lika omtalad, trots dess betydelse. Genom den kniptångsmanöver som de allierade styrkorna kunde genomföra, blev hela Frankrike befriat överraskande snabbt.

De som genomförde Dragon var till stor del trupper ur de fria franska styrkorna, de Gaulles skapelse. De bestod i sin tur till stor del av trupper från franska kolonier, i synnerhet från Afrika.

Vi har nog en tendens att glömma bort att det inte bara var britterna som hade ett imperium. Det gällde även Frankrike. Allt från Vietnam till Algeriet.

Kolonialismen brukar ofta nog användas, inte minst från vänsterhåll, som orsak till konflikter i dag, med flyktingvågor som följd. Även om det inte ska överdrivas, så måste man medge att det givetvis har och har haft sin betydelse. Inte minst i Mellanöstern.

När folk från Afrika och Mellanöstern i dag försöker ta sig till de stränder där deras landsmän 1944 var engelsmän och fransmän behjälpliga i kampen mot fascism och nazism, möts de av ”välkomnanden” som inte är så värst mycket bättre än de som tyskarna bestod de allierade trupperna med 1944. Här finns något att lära av historien.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.