Mats Nilsson, L

Inte omöjligt

För precis 300 år sedan, den 19 augusti 1719 brände ryssarna Norrtälje under det som kallats rysshärjningarna längs den svenska ostkusten. Det skulle dröja två år tills fred slöts i Nystad och den svenska stormaktstiden var över.

Hotet från öster var dock inte över för det. Och i dag håller det på att växa till sig igen. Jag läste nyligen några framtidsscenerier av det dystrare slaget, att både Nato och EU löses upp efter turbulens efter att Trump har sagt upp avtalet som utgör grund för Nato och att EU spruckit upp efter Brexit.
Detta samtidigt som Putin skapat en ny sovjetunion genom att slå samman Belarus och Ryssland och utnämnt sig själv till president.

Osannolikt? Visst så. Omöjligt? Nej. Vem trodde att Putin skulle frångå alla överenskommelser om att inte ändra på gränser genom vapenmakt? Eller att Trump faktiskt skulle bli president? Eller att britterna 2019 skulle vara i full färd att såga av alla tänkbara grenar som de sitter eller skulle kunna sitta på?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.