Mats Nilsson, L

Terrorns tillkortakommanden

En sådan här dag är det omöjligt att inte uppmärksamma att det var denna dag, den 11 september 2001 som terroristerna från Al-Qaida flög in i skyskraporna i New York. Ett dåd som blev något av en vändpunkt i terrorns historia, som dock än så länge är långtifrån färdigskriven.

Terrorismen i Mellanöstern har gamla anor. Sekter som Assassinerna höll stora delar av regionen i ett järngrepp i över 100 år under tidig medeltid. Deras namn finns kvar i ett av engelskans ord för mord och dråp, assasination. I mer ”modern” tid finns terrorgrupper som PLO och senare Hamas och Hizbollah.

Från början var terrorn rent politisk. Ofta nog med revolutionära förtecken som förde tankarna till våldsbejakande vänstergrupperingar även i västvärlden. Här finns troligen en del av förklaringen till att exempelvis V: s företrädare haft rysligt svårt att ta avstånd från dem.

Det gav emellertid inget resultat, så man vände sig till religionen istället. Eller snarare en avart. Det har – förstås – inte heller lett någonvart. Det visar, om inte annat det slut som Usama Bin Ladin fick.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.