Mats Nilsson, L

Fredagstankar

Fredag. Dags att försöka få litet ordning och se till att det blir något till middag så här inför helgen. Läser om att det i dag kommer att hållas ett stort antal manifestationer med anledning av det hot som den globala uppvärmningen utgör. Allt inspirerat av den Heliga Greta, vår tids motsvarighet till tidigare seklers helgon.
Det här ska inte missförstås.Jag har inget alls emot Greta Thunbergs aktiviteter för att uppmärksamma det som håller på att ske. Tvärtom är det utmärkt att det här hamnar högt upp på dagordningen. Vad som däremot finns skäl att varna för är att det finns de som har en annan agenda och som använder klimatdebatten som ett slags förevändning för att lyfta fram sina egna käpphästar.
Vilka är det då? En sådan grupp är de som någon generaliserat kan benämnas romantiska civilisationskritiker. En strömning som låg till grund för miljöpartiets tillkomst. De ser helst att mycket av det som präglar vårt samhälle i dag borde försvinna. Framförallt vill man inte ha några transporter, utan allt, i synnerhet livsmedel, ska produceras så nära som möjligt. Något som anses vara gynnsamt för miljön och klimatet. Jag kallar detta för ”miljömerkantilism”.
En annan grupp, som till stor del sammanfaller med den första, är veganerna. Här i Umeå har vi haft en hel del problem med militanta sådana som inte har dragit sig för saker som kan betecknas som rena terrordåd. Deras utgångspunkt är att köttätande är förkastligt och har nu funnit ett argument i att särskilt produktion av nötkött leder till utsläpp av växthusgaser.
En del av detta kan, ytligt betraktat, te sig förnuftigt, men det är det inte. Transporter står bara för en liten del av miljöpåverkan. Det viktigaste är produktionen som sådan. Och där finns det inget som säger att det per automatik är bättre att producera vad det nu kan vara just på plats A hellre än plats B.
Vidare, odling utan djurhållning med den produktion av gödsel som den ger är ohållbar. Att använda konstgödsel är energikrävande i sig och utarmar dessutom matjorden. Idisslare kan äta sådant vi inte kan och omvandla det till kött, mjölk och annat vi kan utnyttja.
Till sist, handel i sig är en bra sak. Det är handel som har lett till den utveckling som gjort Sverige till ett av världens rikaste länder. Tidigare århundradens krig handlade ofta nog om att ta kontroll över handeln och berika sig på den.
För svenskt vidkommande var det på 1600 – talet som vi innehade rollen som stormakt i Östersjöområdet med de fördelar det gav just när det gällde att behärska handelsvägarna. Den 20 september 1655 segrade svenskarna över polackerna i slaget vid Nowy Drór. Några år senare skulle Karl X Gustav vara nära att förverkliga drömmen om att göra sig själv till Sveriges, Danmarks, Norges, Vendes och Götes konung.
Det lyckades inte. Istället kan man säga att han åt och drack ihjäl sig. Han skulle kanske ha gillat den kycklingrätt jag planerar att göra med rabarberpaj till efterrätt. Om det nu gläder någon miljömerkantilist, är rabarbern närproducerad.
Och därmed : Trevlig helg.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.