Mats Nilsson, L

Historiskt misstag

Ser att antikens historia inte längre är något som ska läras ut på högstadiet.
Man ska vara medveten om att det alltid är lätt att hävda att just det och det MÅSTE vara med i vad det nu kan vara frågan om. Men i det här fallet, jo det kan man faktiskt hävda att det måste.
Det brukar heta att om man inte vet var man kommer ifrån vet man inte heller vart man är på väg. Det gäller både i ”På spåret” och i vardagen. Och just när det gäller antiken står det klart att om man inte känner till den saken, blir inte senare tiders historia begriplig.
Jag är förvisso inte historiker av facket, men har alltid tyckt att det var intressant, till omgivningens förundran. Minns vid ett tillfälle när dottern tittade in i sovrummet för att meddela sin hemkomst. Hon kastade en blick på den nattlektyr jag just fördjupade mig i och anmärkte att det nog bara var jag som läste saker som ”Slagfältet under antiken”.
Just det kan tyckas vara en något överflödig kunskap, men historiska fakta har varit mig behjälplig i många sammanhang. Både privat och yrkesmässigt.
Den 26 september 1758 segrade preussarna över svenskarna i slaget vid Tarnow. En av de alltför många träffningar som ägt rum i vår krigshärjade kontinent. Allt sådant uppkom förstås inte av sig självt, utan det fanns en historisk bakgrund. Och det är något alla bör vara medvetna om.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.