Mats Nilsson, L

Tidigt och sent

Läser att det kommande lördag ska blockeras vägar här i Umeå. En aktionsgrupp använder klimatet som ursäkt för sin civilisationskritik av det vanliga tröttsamma slaget. Det bärande ”argumentet” för att på detta sätt agera genom att bryta mot lagen är tydligen att det är så förfärligt bråttom. Vi ska gripas av panik, är budskapet.

Panik är sällan eller aldrig ett bra tillstånd om vettiga beslut ska fattas. Uttrycket kommer från den grekiske guden Pan som härskade i skogen och kunde orsaka att folk gick vilse och irrade runt i panik.

Visst är det bråttom om arbetet mot att minska följderna av de utsläpp som redan har skett och stoppa den ökning som har skett under lång tid. Men det vore fel att hävda att inget görs och att ingenting har gjorts. Men att sätta sig på vägen och ta sig rätten att hindra trafiken kan aldrig medföra något positivt. Snarare riskerar den sortens agerande att skapa ilska så att åtgärder snarare fördröjs än främjas.

Försent ute var omvärlden i alla händelser den 9 oktober 1937 när japanerna intog Shanghai i kriget med Kina. Alltför länge lät västmakterna Nazityskland och Japan fortsätta med sina aggressioner innan man till sist insåg att nu var det bara att utkämpa det krig man hade hoppats att undvika med sin eftergivenhet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.