Mats Nilsson, L

Vad vilja högern?

Vad hvilja socialdemokraterna? Det var titeln på en skrift av agitatorn August Palm där han presenterade programmet för det som omsider skulle bli partiet som dominerade svensk politik under en lång följd av år. För lång, i mitt tycke.
Hur det nu än var med den saken, i dag kan man undra över: Vad vilja högerpartiet? Den som följt deras stämma som just nu pågår för fullt har nog haft litet svårt att utröna den saken. Partiet har sedan slutet av 80 – talet varit det största partiet på den borgerliga sidan. Samtidigt har man inte haft något annat val än att bejaka samarbete med L, C och, efter 1991, även KD. Någon annan väg till makt och inflytande finns inte.
Problemet är man i dag har hamnat i ett limbo. Någon som helst realistisk möjlighet att få till en majoritet av den tidigare alliansen är inte i sikte. Därför har man vacklat mellan att försöka bevara kontakterna med mittenpartierna samtidigt som man strävar efter att undersöka möjligheterna att på något mirakulöst vis inkludera Åkessons gäng i underlaget utan att de ändå ska märkas.
Det här går förstås inte alls ihop. En hel del talar för att M är på glid mot att ansluta sig till det blåbruna läger där KD redan befinner sig. Något som framgick inte minst av den senaste partiledardebatten där EBT ljög lika friskt som Åkesson när invandring och kriminalitet var uppe till diskussion.
Enligt Kristersson måste invandringen minska. Våra nordiska grannar kan fungera som riktmärken, menar högerledaren.
Jaså?
Man undrar över hur Kristersson har tänkt att åstadkomma det han säger sig vilja ha. Strama åt i allmänna termer kan man förstås göra, men ska man få ner antalet flyktingar på något avgörande sätt, måste man frångå de internationella avtal Sverige har skrivit på. Och det har vi inte hört att M anser vara lämpligt. Vilket betyder att det här bara är munväder.
Här i Umeå leds högern av Anders Ågren. På partistämman yttrade han att de kriminella gängen måste krossas. Sannerligen ett kraftfullt yttrande. Men med tanke på att denne högerman tycker att polisen här i staden ska ägna sig åt att jaga tiggare, blir åtminstone inte jag imponerad.
Som om det inte räckte med det, har Ågren genom att felaktigt beskylla en skola för att ”tvinga” eleverna att klimatstrejka, i praktiken sprungit Putins och andra högerpopulistiska demokratifienders ärenden. VK: s granskning visar att Ågren sannerligen åstadkom en julafton för nättrollen.
Högern bytte namn till Moderata samlingspartiet i början av 70 – talet. Namnet antyder ett sobert och måttfullt parti. Det är, som jag ser, det falsk marknadsföring. Det framgår numera tydligt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.