Mats Nilsson, L

Självmotsägelser

Självmotsägelser är inget helt ovanligt inslag i politiken. Exemplen på det är många, men här ska bara nämnas ett. Dock ett aktuellt sådant.
Om man ska nämna två frågor som befinner sig högt upp på agendan, är det klimatet och pensionärernas villkor. Och då kan man konstatera att samma personer som anser att vi befinner oss i ett så akut läge inför risken av en skenande temperaturökning, att i stort sett vilka omvälvningar som helst nästan välkomnas i ett slags politiskt självplågeri, i nästa andetag vill både höja pensioner och sänka skatterna för pensionärerna. Detta med hänvisning till att de (pensionärerna, alltså) har ”byggt upp det här landet”.
Jaså minsann.
Med tanke på hur debattörerna ifråga mer eller mindre dömer ut samhället som det ser ut, verkar det litet märkligt att man då vill belöna de som ligger bakom att det då ser ut som det gör.
Det var i vilket fall som helst inte bättre förr. Den 22 oktober 1962 beordrade Kennedy en flottblockad för att hindra transporterna av kärnvapen till Kuba. Risken för en konfrontation mellan USA och Sovjetunionen, kanske med kärnvapen, verkade överhängande.
Som väl var, blev det inte så. Om något sådant hade inträffat, hade vi inte bara fått uppleva en förödelse som knappast går att förstå samtidigt som en temperaturökning av det slag vi nu riskerar att få, aldrig hade blivit av. Ett kärnvapenkrig hade med största säkerhet inneburit så omfattande bränder att vi fått se en kärnvapenvinter istället. Men det hade inte varit att föredra.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.