Mats Nilsson, L

Helgtankar

Så var det dags för ”långhelg”. Halvdag i dag för en del, denna Allhelgonadag.

När man gick i plugget (det håller på att vara ett tag sedan) var det här det enda avbrottet på hela långa hösten. Höstlovet var inte uppfunnet då, inte heller lediga lördagar. Det inträffade först i sjuan för min del. Så när den här helgen inträffade, fick man i alla fall två sovmorgnar i rad och det var ju alltid något.

Det lilla man tillägnade sig om skälet till denna helg vart att det var en kvarleva från den katolska tiden och att Allhelgonadagen och Alla helgons dag var två olika dagar.

Alla helgons dag inföll tidigare alltid den 1 november men flyttades tydligen 1772 till första söndagen i november.
Riksdagen beslöt 1953 att öka antalet arbetsfria dagar under hösten, det fanns tydligen de som upplevde samma som jag under skoltiden, och då flyttades alltså Alla helgons dag till en lördag, som därmed blev allmän helgdag. Samtidigt ändrades almanackans namn på 1 november till Allhelgonadagen.
Söndagen efter Alla helgons dag kallas sedan 1983 Alla själars dag. Sedan 2002 är detta också ett av dagens officiella namn.

Det är inte lätt att hålla reda på allt, men i alla händelser är det nu i kväll och i helgen som mängder med ljus tänds på våra kyrkogårdar.

Föreställningen att det finns åtminstone något på något sätt någonstans efter livet här på jorden är seglivad. Och det må vara upp till var och en. Sverige är ett av världens mest sekulariserade länder, så det är nog inte många av de som besöker kyrkogårdarna i nämnda ärende som tror på att de som vilar där är medvetna om det, men det kvittar faktiskt. Ikväll ska vi åka till Backens kyrkogård för att tända ett ljus på pappas grav. Det sker lika mycket för vår egen skull. Det är helt enkelt ett tillfälle att minnas.

Seglivade föreställningar av ett helt annat slag är strävanden att försöka bygga imperier av olika slag. En som närde den drömmen var Napoleon. Men efter det att han mött sitt Waterloo vid just Waterloo, samlades segrarna till kongress i Wien den 1 november 1814. Det sägs ha varit startpunkten för nationalstaternas tidevarv.

Men, men. Imperiedrömmar dog inte med Napoleon. Det behöver vi inte tvivla på när vi ser ut över världen. Tyvärr, får man väl tillägga. Men just nu kan vi väl hoppas att åtminstone helgen blir lugn.

Så, ha en trevlig helg i alla eventuella helgons namn.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.