Mats Nilsson, L

Bakelsetankar

Nå, har du köpt en bakelse i dag? Frågan föranleds av att det är Gustav Adolf – dagen. Det datum 1632 då kungen, som var närsynt, i dimman tappade bort de trupper som skulle vakta på att inget hände majestätet. Så gick det som det gick. Lejonet från Norden hade stupat.
Kungen, som lär ha lockats av utsikten att bli kejsare, var inte länge där. Kejsare kunde han ha blivit eftersom Tyskland på den tiden fortfarande, åtminstone formellt, hette det Tysk – Romerska riket. Eller, mer fullständigt, Det Romerska riket av tysk Nation. Riket, som var en kvarleva av Karl den stores imperium, var dock sedan länge i upplösning. Striden mellan protestanter och katoliker skyndade bara på processen. Och 1806 var det slut också formellt.
Någon Tysk-Romersk kejsare fick inte Sverige, och det var kanske lika bra det. Men slaget vann man och marschen mot stormaktstiden hade inletts. Några decennier senare erövrade Gustav II Adolfs dotters kusin och efterträdare Östdanmark, alltså Skåne, Blekinge och Halland. Sverige dominerade nu Östersjöregionen.
Vi brukar köpa en bakelse, men då mer av det skälet att den brukar smaka bra till kvällsfikat snarare än att fira kungen ifråga. I år blev det dock inte av, utan det får bli något annat.
Till sist blev det också något annat än en stormakt av Sverige. Det som återstår är dock de tidigare östdanska landskapen som förblivit svenska.
Bra eller dåligt? Det är helt enkelt bara så. Men om historien tagit en annan vändning och området fortfarande varit danskt, hade vi åtminstone sluppit den bräkande blekingen Åkesson i svensk politik.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.