Mats Nilsson, L

Ständiga november

Så var det den 11 november och vintern slog till i helgen. Snöfall föranledde framplockandet av snöskyfflarna. Men ändå är det bättre än regn och gråväder.
Mycket av historia har skett just kring dessa novemberdagar. Den 11 november kl 11 1918 tystnade kanonerna i Europa. Första världskriget var över. Själv satt jag så här precis 101 år senare i väntrummet hos tandläkaren.
Ingen alltigenom rolig situation, men de som efter mer än fyra års helvete kunde kravla fram ur skyttegravarna, hade säkert inte haft nå¨got emot att byta med undertecknad. Det var ju faktiskt bara en krona som hade lossnat och skulle petas dit igen. Kronan har ju tappat i värde, som bekant.
Precis fyra år efter krigsslutet, den 11 november 1923 arresterades en viss politisk agitator efter ett misslyckat försök till statskupp. En aktion som inletts i en ölhall i München. Denne man, en viss Adolf Hitler, skulle med tiden inleda ett slags fortsättning på första världskrigets fasor, fast än värre den här gången.
När vapnen efter den ödeläggelsen till sist tystnade i maj 1945, var Tyskland, som Hitler hade tänkt sig skulle dominera Europa fullständigt, krossat och skulle delas mellan segrarna. Först 45 år senare skulle delningen ta slut och Tyskland åter bli ett land. Men först skulle muren som delade Berlin och skilde väst från öst raseras i – just det – den 9 november.
Ständigt denna november, skulle väl Ture Sventon ha uttryckt det.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.