Mats Nilsson, L

Farliga saker

Läser att Malmö inte längre är farligast i landet. Skottlossningarna är nu fler i Uppsala. Verkar dock vara en tämligen klen tröst för Malmöborna. Det är bara att inse för oss alla att det kommer att ta tid och att det förmodligen kommer nya bakslag både här och där, innan gängvåldet kan betvingas på något avgörande sätt.
Den 18 december 1914 befann sig dock Malmö i blickpunkten. Fast av helt andra skäl. Då samlades monarkerna i Sverige, Norge och Danmark i staden. En gemensam deklaration om neutralitet antas. Det var nog så viktigt. Det här var en tid då kungars och drottningars göranden och låtanden ännu hade betydelse för andra än veckotidningsläsare.
Första världskriget hade då pågått sedan augusti och insikten hade börjat sprida sig att det nog inte skulle ta slut på några månader. Som man hade trott och tänkt när eländet tog sin början.
Det har sagts att krig är lättare att starta än att avsluta. Något som exempelvis Putin nog har förstått när det gäller Ukraina. Och samma logik gäller sannolikt de gängkrig som vi ser utkämpas i alltför stor utsträckning. Tyvärr.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.