Mats Nilsson, L

Maktberusning

Trump möter, inte helt överraskande, beslutet om riksrätt med hån och utrop att ”vi inte har gjort något fel”.
Precis som kungarna förr har Trump börjat tala om sig själv som ett ”vi”. Om det finns någon fara för USA: demokrati så torde det vara Trump själv.
Trump har tysk härkomst. En annan beryktad företrädare för den tyskspråkiga världen var en viss Adolf Hitler. Den 19 december 1941 sparkade nazidiktatorn arméchefen Walther von Brauchitsch och tog själv det direkta kommandot över armén. Han skulle planera all aktivitet längs östfronten själv, var beskedet.
Det var givetvis omöjligt, och så gick det som det gick också. Och i april 1945 kom den logiska slutpunkten när han dog som en råtta i sitt hål under det sönderskjutna Berlin. I sitt testamente hävdade han, inte heller det överraskande, att han minsann inte hade gjort något fel.
Han var berusad av sin egen makt. Och det verkar som om Trump är på god väg dithän även han.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.