Mats Nilsson, L

Farlig sossenostalgi

God Jul säger vi även i dag. För julen vara ju till påska. Eller vad det något med någon som hette Knut? Nå, God Jul i vilket fall som helst.
Julen har också varit god. I dubbel bemärkelse. Allt smakar så mycket bättre nu jämfört med förra året då julaftonen fick tillbringas i vågrätt tillstånd. En höftskada hade följts av operation, som hade följts av medicinering, som i sin tur kom att innebära en mage som alls inte ville fira jul som den annars är van vid.
Med på självaste annandagen vände det, tack vare familjens kloka kvinnor som såg till att magen medicinerades på rätt sätt. Så årets jul var god.
Litet ont i magen kunde jag dock ha fått när jag i dag läste en artikel av en så kallad ”kulturarbetare”. Tillika gammal sosse med en far som tillhörde sosseadeln och jobbade med Palme. Den dåvarande S – ledaren var tydligen skribentens idol när det begav sig. Men nu hade han – bokstavligen, kan man tycka – fallit ifrån och röstat på Åkessons gäng. Tydligen i den fasta (?) förvissningen att gänget ifråga verkligen bryr sig om de som har det sämre. På samma sätt som S, enligt hans mening, gjorde på Palmes tid.
Den här jeppen hade alltså låtit sig luras inte bara en utan två gånger. Ändå pekade han på något väsentligt. Det finns utan tvekan ett drag av sossenostalgi bakom Åkessons gängs cancerartade tillväxt.
Han (och andra) borde ändå ha lärt sig något av vad som händer om man ger stöd åt Åkessons föregångare. 1939 vaknade till sist britterna och alla illusioner man hade haft om möjligheten att komma överens med Hitler visade sig vara just illusioner. Det skulle ta nästan sex år att krossa nazismen. tyvärr dog den inte, utan finns kvar. Som en sjukdom som ligger latent i samhällskroppen.
Den 26 december 1943 sänkte britterna det tyska slagskeppet Scharnhorst i slaget vid Nordkap. Skeppet skulle attackera en konvoj från Canada som var på väg till Sovjetunionen med krigsmateriel. Konvojen var dock ett lockbete. Britterna väntade med en flottstyrka och Scharnhorst sänktes.
Vore kanske en god idé för alla demokratiskt sinnade krafter i vårt land att se till att på motsvarande sätt använda sig av list för att sänka Åkessons gäng ner i botten.
P S Visste ni att Hitler avskydde julen? Liksom andra högtider.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.