Mats Nilsson, L

Förebilder

År 2019 är inne på slutvarvet. En som borde vara det, men nog tyvärr inte är det, är Rysslands diktator Putin. Just nu är han tydligen i full gång med att återupprätta Stalin. Den röde tsaren, som var direkt ansvarig för hundratals miljoner människors död.
Putin hävdar att Polen var ansvarigt för andra världskrigets utbrott. Landet skulle ha kollaborerat med Hitlertyskland och på så sätt satt igång kriget. Stalin var alltså oskyldig. Påminner om historien om befälhavaren som inte ville tro på att manskapet i Karlskrona under 1809 års krig verkligen var sjuka i dysenteri, eller rödsot, som man benämnde det då. Han betecknade det som förräderi, varpå den lokale befälhavaren sarkastiskt replikerade: ”Ja, de bedriver förräderiet så långt att de låter begrava sig”.
En som också hade Stalin som förebild, och som i likhet med denne förde krig mot den egna befolkningen, var Iraks diktator Saddam Hussein. Den 30 december 2006 hade han dock nått vägs ände när han hängdes i Bagdad. Kanske något för Putin att tänka på.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.