Mats Nilsson, L

En svart måndag

Trots att julhelgen redan har passerats, känner givandets glädje tydligen inga gränser. Alla tävlar om att ge kommuner och regioner mer pengar. Att det går helt på tvärs med den budgetordning som åtminstone M tidigare sagt sig aldrig vilja frångå, är tydligen inget problem.
Än mindre verkar det finnas någon som funderar över hur det här ska gå ihop med att åtgärda de uppenbara systemfel som finns i kommunerna i allmänhet och regionerna i synnerhet. Som det nu är riskerar man att i sin iver att täppa igen hålen i de regionala och lokala budgetarna ägna sig åt att hälla pengar i svarta hål.
Att V, som vanligt, är värst i klassen när det kommer till ekonomisk förvaltning är en klen tröst. Den snart avgående Sjöstedts parti har, som det verkar, alltid en sedelpress i källaren att aktivera när man anser att det behövs. Vilket som bekant brukar vara ganska ofta.
Denna politikens motsvarighet till handelns black friday är inte ofarlig. Med tiden kan det visa sig att ”black monday” kan skada såväl politiken som ekonomin allvarligt. I det läget får väl somliga sitta där med eftertankens kranka blekhet i ansiktena och säga att de inte såg det komma.
Några som såg det komma var försvararna av Viborg den 21 januari 1556 var de svenska trupperna i Viborg när ryssarna inledde ett fyra dagar långt anfall. Befästningen höll och fred slöts året därpå.
Den struktur som har byggts upp i Sverige kring en ordnad budgetprocess är däremot på god väg att rasa. Inte dock på grund av något Putin har för sig utan på grund av kortsiktigt agerande av något vi kan kalla Den oheliga ligan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.