Mats Nilsson, L

Märkligheter

Ser i dag att M, KD här I Umeå finner sig föranlåtna att gå till motattack mot det hijabuppror som sjösattes nyligen här i kommunen. Man har också fått med sig Arbetarpartiet, den lokala avläggaren till den maoistfraktion inom SSU som kallades Offensiv och som ägnade sig åt diverse former av militanta aktioner på 70 – talet. Motattacken ska tydligen ske genom ett seminarium.
 
De som står bakom nämnda uppror förfäktar bärandet av den muslimska motsvarigheten till nunnedok som varande en feministisk handling. Det är ett skydd mot att kvinnan utsätts för ”objektifiering”, påstår man.
 
Ett märkligt påstående.Om det är något som på det här sättet sätter fokus på kvinnan så är det väl den sortens attribut. Och om den ska betraktas som ett uttryck för såväl förnedring som allmänt förtryck, vad säger det inte då om männen? Dessa anses tydligen så hjärnlösa och lidelsefulla att de i stort sett bara har en (snuskig) tanke i huvudet. Något som tydligen blir än värre om mannen ser kvinnan barhuvad.
 
För egen del ger jag mindre än ingenting för allt vad religion och religiösa symboler heter. Tveklöst rör det sig om ett kvinnoförtryck att på olika sätt förmå eller tvinga kvinnor att sätta på sig en slöja. Men det betyder inte att jag tror på att ersätta ett förtryck med ett annat, det vill säga att förbjuda bärandet av slöja i skolan. Något som den nya blåsvarta högern är inne på.
 
Den 30 januari 1658 tågade Karl X Gustaf och den svenska armén över det tillfrusna Lilla Bält. Senare skulle de även korsa Stora Bält och på så sätt erövra Östdanmark, det vill säga Skåne, Blekinge och Halland. Det var en historisk händelse och Sverige blev en stormakt i Norden. Men det hade sitt pris. I förlängningen innebar det att blekingen Åkesson hamnade inom våra gränser. Frågan är om det inte varit bättre om svenskarna hade misslyckats de där kalla vinterdagarna 1658.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.