Mats Nilsson, L

Flygskam och påssjuka

Läser att det ska antas nya miljömål här i Umeå. Det har gått några år sedan de som gäller i dag antogs.
 
De flesta är de vanliga, det vill säga sådant som alla kan instämma i, att man ska ha rätt till rent vatten och ren luft, liksom till grönområden och parker i sin närhet. Det sistnämnda kan bli nog så knepigt i en stad som expanderar samtidigt som det talas om att förtäta den. Också det för miljöns skull.
 
Så kommer då något som vi inte bör ställa upp på. Invånarnas privata konsumtion ska bli mindre klimatpåverkande. Hur det ska uppnås framgår förstås inte, men säkert finns det sådana som skulle förespråka både ransonering och flygförbud för att uppnå detta.
 
Den här sortens symbolpolitik är i bästa fall meningslös, men kan också vara direkt skadlig. Några exempel på det är höjd skatt på flyg och införd skatt på plastpåsar. Nu ska vi tydligen inte bara känna flygskam utan också få påssjuka.
 
Den 5 februari 1944 intog ryska styrkor Rovno och Luck i Ukraina. Året därpå var kriget slut och ryssarna hade lagt rabarber på stora delar av Öst – och centraleuropa. Det skulle komma att bli förödande. Både för befolkningen och för miljön. Något som vänstern inte riktigt vill medge ens i dag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.