Mats Nilsson, L

Sanningar

Churchill uttryckte sig vid ett tillfälle om demokratin som en usel styrelseform. Det var bara det, menade han, att alla andra var än sämre.
 
Det är lätt att instämma i dessa tankegångar när man nu tar del av att Trump har blivit frikänd i riksrättsprocessen. Samtidigt kan man tänka sig att Trump för eller senare får instämma i kung Pyrrhus utrop efter att ha slagit romarna i slaget vid Asculum; ”En sådan seger till och jag är förlorad”. Det brukar trots allt ändå vara som så att den fullständiga sanningen tonar fram förr eller senare.
 
Den 6 fenruari 1914 genomfördes i regi av reaktionära högerkrafter det så kallade ”bondetåget” i Stockholm. Gustav V tog emot det missledda bondegänget och uttalade sitt stöd för deras krav på ett starkare försvar. Han gick därmed rakt emot den sittande regeringen, ledd av liberalen Karl Staaff.
 
Till saken hör att det ”försvar” högerkrafterna förespråkade skulle te sig näst intill fullständigt meningslöst under de år som följde i och med krigsutbrottet i augusti samma år. Tiden för pampiga projekt av det slaget var förbi. Den modernisering av försvaret som regeringen Staaff ville se skulle visa sig betydligt mer ändamålsenlig om nu kriget drabbat även Sverige.
 
Den gången hade vi tur. Men i vilket fall som helst kröp sanningen fram till sist.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.