Mats Nilsson, L

Faror i tiden

Så börjar då effekterna av Coronavirusets framfart nu också märkas inom ekonomin globalt. Något som inte ter sig överraskande. Hur det kommer att slå vet vi förstås inte än. Mycket talar dock för att effekterna rent ekonomiskt blir ganska så kortvariga. Såvida inte det här slår över i och/eller spär på en allmän nedgång i Ekonomin. Vem vet vad stollen Trump får för sig att göra om han nu tror att Kina är illa ute?
 
det man bör lära sig av detta är inte bara vad soim krävs i form av beredskap vad gäller epidemibekämpning utan också vad minskad handel får för följder. Det är ingen slump att liberaler varit de flitigaste förespråkarna för frihandel. Det är inte bara bra för ekonomin utan främjar också kontakterna med omvärlden, vilket är något bra i sig.
 
Tyvärr finns det, minst sagt, oroande tendenser i klimatdebattens spår där allt vad handel och därpå följande transporter och resor heter döms ut som varande rentav existensiella hot. Om man ska leva som Greta T lär, blir det segelfartyg och – kanske – tåg som gäller.
 
Här i Umeå har nya kommunala miljömål antagits. Bland dem att 50 procent av de livsmedel som kommunen själv upphandlar ska vara lokalproducerade. Något som kan låta trevligt och bra, men som egentligen är raka motsatsen.
 
Att något produceras på den egna orten är nämligen ingen som helst garanti för att hela processen är den mest miljövänliga. Eller minst skadlig. Om man inte ser till helheten är den här ansatsen totalt meninglös.
 
Vidare är den här typen av ”kommunal merkantilism” direkt skadlig för handeln. Både inom och utom regionen. Allt hänger sedan länge ihop av långa kedjor där komponenter som kommer från olika håll tillförs för att till sist utgöra den färdiga produkten.
 
Tullmurar och handelshinder kan te sig bekväma om man tror sig kunna skydda den egna verksamhete från konkurrens. I förlängningen leder det till allt annat än harmoni. Efter kraschen på Wall Street 1929 spred sig protektionismen som en farsot över världen. Handeln störtdök och med den ekonomin i stort. Detta banade väg för en viss Hitler och kom i förlängningen att utlösa ett krig som kostade tiotals miljoner liv.
 
Den 25 februari 1940 under vinterkriget nådde svenska finlandsfrivilliga Purnu i marschen mot Märkajärvi. De skulle avlösa finska styrkor som istället kunde sättas in vid Karelska näset. Den svenska styrkan bestod provet och höll ställningarna mot ryska anfall. Några veckor senare var kriget över och Finland hade bevarat sin frihet. Detta till skillnad från så många andra länder och folk.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.