Mats Nilsson, L

Politiskt virus

Dags för fredagsreflektioner denna kalla men soliga vinterdag. Vid besöket för en provtagning på hälsocentralen i dag, möttes jag av en skylt vid entrén om att inte gå in om det var så att jag trodde mig smittad av Coronavirus.
 
Nu var det ju inte därför jag var där, men att den hotande epidemin lever i det allmänna medvetandet, framgick av en del diskussioner i väntrummet. Livet är skört, som någon filosofiskt konstaterade. Det känns kanske så i vissa lägen. Och vad är då liv?
 
I den odödliga sketchen ”Guben i låddan”, frågar herr Larsson, alltså Martin Ljung, sin medresenär herr Larsson (Hasse Alfredsson): ”Herr Larsson. Vad är livet egentligen, herr Larsson?”
 
Något svar får han dock inte, även om han till sist med sina envisa frågor och misslyckade högläsning lyckas reservera kupén för sig själv. Men vad livet är, den frågan lämnas öppen.
 
En definition brukar vara att liv är något som kan reproducera sig självt. Och då menar en del experter att virus inte kvalar in eftersom ett virus inte kan reproducera sig självt utan måste ha en annan organism till hjälp. Och så är det ju.
 
Så oavsett vad liv nu är, måste ett liv med förmågan att reproducera sig självt i form av celldelning ha uppstått först. annars hade inte virus kunnat uppstå. Men hur det än är med den saken, kan vi se att virus åtminstone kan orsaka ett sabla liv. Nyheterna handlar inte om mycket annat.
 
Man kan se Åkessons gäng som politikens motsvarighet till virus av det slag som just nu ställer till det i världen. Från början kan det te sig tämligen obetydligt och något som man mer eller mindre kan strunta i. Ofta nog tänker man att det inte kan hända i vår upplysta tid. När det sedan visar sig att man nog hade underskattat problemet, kan det vara för sent.
 
Vi ser nu vad det nationalistiska virusets framfart orsakar i smitthärdar som Sölvesborg och Hörby där den ena efter den andra institutionen angrips och riskerar att slås ut. Kommunernas anställda vittnar om maktmissbruk och trakasserier när man vägrar att bryta mot lagar och förordningar. Dessa utgör det immunförsvar som finns mot Åkessons lika vidriga som sjuka politik. Ytterst är det demokratin som riskerar att avlida.
 
Det är upp till oss liberaler och andra som utgör demokratins immunförsvar att se till att se till att patienten, alltså det demokratiska samhälle som Sverige ändå är, överlever attackerna.
 
Ett sätt kan vara att överlämna åtminstone Blekinge och Skåne till Danmark. Den 28 februari 1710 slog svenskarna danskarna i slaget vid Helsingborg. Danskarnas försök att ta tillbaka det gamla Östdanmark hade misslyckats.
 
Det är inte utan att man börjar tycka att det egentligen var synd att de misslyckades. Men trots det, ha en trevlig helg.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.