Mats Nilsson, L

Vårvärme

Äntligen litet vårvärme och utslagna björkar. Min födelsedag (alltså i dag) verkar oftast bjuda på hyggligt bra väder. Årets födelsedagsfirande fick dock ske i form av kaffe och tårta utomhus under lördagen. Det är ju det där med riskgrupper, men alla som brukar vara med slöt upp.
 
I dagens tidning är det folk som luftar sitt missnöje med allt som gjorts, eller snarare vad som inte har gjorts, med anledning av pandemin. Med anledning av det erinrar jag mig de lektioner vi fick i just epidemiologi på miljö- och hälsoskyddslinjen. En föreläsning hölls av en man som varit med och hanterat utbrottet av smittkoppor i Stockholm i mars 1963.
 
En sjöman hade fått ledigt och flög från Melbourne till Stockholm. Någonstans på vägen smittades han. Både han och hans mormor blev sjuka i vad man först trodde var vattkoppor. En hemsamarit, som det hette då, smittades av mormodern och dog. Hennes man och brorson togs in på sjukhus med ”vattkoppor”. Det skulle dröja åtta veckor efter det första fallet innan sanningen uppdagades.
 
Mot alla odds lyckades man hejda utbrottet. Vi fick höra att man använde sig av Hemköps stora växel i Älvsjö för att ringa och spåra de som var i farozonen. Totalt blev det 27 fall. I juni kunde man blåsa faran över.
 
Den gången hade man tur, vilket inte är fallet med det vi har att göra med nu. En viss beredskap hade man också och epidemilagen gav också långtgående befogenheter.
 
De som skriar efter tester och smittspårning har knappast någon susning om vad det i själva verket innebär. Den gången var det bara en patient, patient noll. Ändå var det nära att smittan skulle ha spridits utom kontroll.
 
Coronan kom hit från flera håll, vilket vi vet nu. Till det kan ju läggas att de vaga symtom, eller inga alls, som coronan ger i de flesta fall, gör att det transporteras runt betydligt effektivare än exempelvis smittkoppor.
 
Nej, någon nedstängning hade knappast var till någon hjälp. Och allmän smittspråning är en allt annat än enkel sak. Det krävs en enorm kapacitet för detta. Något att tänka på för alla som ropar rakt ut i det blå om vad som ska göras.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.