Mats Nilsson, L

Beredskaper

Det var ett flitigt luftande av käpphästar i riksdagen i dag. Debatt om äldreomsorgen i ljuset av följderna av den pågående pandemin. M och Åkessons gäng vill ha en kommission samtidigt som kommunisterna, som vanligt, ondgör sig över bristerna inom äldreomsorgen i allmänhet och de förskräckliga privata företagen som bedriver verksamhet på området i synnerhet. Det här är väl kända tongångar. Samma sak med krav om att ”stoppa nedskärningarna”.
 
Men då inställer sig frågan: hur är det med de påstådda nedskärningarna? Är det kanske rentav som så att nedskärningarna inom äldreomsorgen är en ”sanning” av typen att om man upprepar en sak tillräckligt länge, börjar folk tro att det man säger faktiskt är sant.
 
Tittar man på tillgänglig statistik, framgår det att denna av kommumisterna ständigt upprepade ”sanning” inte stämmer. 2018 uppgick kostnaderna för äldreomsorg till 126 261 miljoner kronor. Andelen av de kommunala utgifterna låg på 18,4 procent. Som jämförelse låg kostnaderna 2013 på 104 945 miljoner.
 
Med detta sagt ska det också sägas att bristerna inom omsorgen förvisso var och är stora samtidigt som beredskapen inom snart sagt varje område lokalt, regionalt och nationellt inför pandemin måste betecknas som urusel.
 
Det här gäller inte bara pandemier. Nu verkar det som om regeringen är ovillig att faktiskt anslå de medel som måste till för att modernisera landets flottstyrkor. Det här med beredskap inför olika former av hot har vi brustit i förr. Påminner om 1939 då Per Albin hävdade att beredskapen var god. något den ju inte var.
 
Den 29 maj 1940 beslutade man ändå om en höjning av beredskapen. Det skulle inrättas ett hemvärn, vilket ju också skedde. Sedan gick vi hela varvet runt och av försvaret var det i stort sett bara hemvärnet som återstod. Så kan det gå.
 
Här hemma försöker man värna det som går. Roald, vår robotdammsugare, brummar på övervåningen för att få bort en del damm nu inför helgen. Hans beredskap är god sedan vi bytte hans batterier. Ibland kan det räcka med att se vad som felet är hellre än att inrätta en städkommission.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.