Mats Nilsson, L

Okunskaper

I den till synes eviga diskussionen om munskydd utgår de som förespråkar en allmän maskering från att detta åtminstone borde hindra en del smittspridning, oavsett vad man använder för sorts munskydd.
 
Detta är helt fel. Om det inte rör sig om ett fullgott andningsskydd, eller om ett fullgott skydd används på fel sätt, blir det istället fråga om en ren smittohärd. Man varken kan eller ska utgå ifrån att folk i allmänhet vet hur dessa ting fungerar. Då torde det vara enklare att tillhålla människor att hålla avstånd och tvätta händerna.
 
I Israel arbetar man på att ta fram ett andningsskydd som inte bara hindrar utan rentav dödar virus. Landets utsatta position med fiender som man av erfarenhet vet är beredda att ta till vilka stridsmedel som helst, har gjort att man har en beredskap och framstående forskning när det gäller den här sortens saker.
 
Det är ju bara att gratulera om det lyckas, men det säger dock sig självt att om man ska använda den sortens andningsskydd runtom i samhället blir det extremt dyrt. Andningsskydd ska finnas till hands för de som verkligen behöver dem och vet hur de ska användas.
 
Jag gjorde värnplikten i ett saneringsförband som hade till uppgift att skydda mot angrepp av ABC – stridsmedel, som det hette då. Skyddsmask var ett givet inslag. Jag minns än hur det kändes när masken inte riktigt slöt tätt och man andades i tårgasen vi övade med.
 
Virus är än svårare att stoppa. Så de som tror att det bara är att dela ut några små dukar med tillhörande snören vet helt enkelt inte vad de pratar om.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.