Mats Nilsson, L

Högerns dåliga politik

Apropå det senaste utspelet från Kristersson, kommer jag att tänka på historien om optimisten och pessimisten. Pessimisten suckar och säger: det kan inte bli värre. Varpå optimisten rusar upp och utbrister: Joodå!
 
Jag tänker på detta när det enligt högerledaren inte räcker med att utvisa de som begår brott. Det ska tydligen också gå att utvisa det som betecknas som ”gängkriminella”, även om de inte är dömda för något brott. Tydligen ska man också kunna beslagta klockor, smycken och bilar om de som innehar dessa ting inte kan redogöra hur de har kunnat köpa dem. Ett slags omvänd bevisbörda, alltså.
 
Några frågor inställer sig. Hur ska man kunna veta om en person tillhör denna kategori innan personen ens är rannsakad och dömd? Eller har högern ett register någonstans som man kan slå i och få reda på vilka personer det nu är frågan om?
 
M anses vara ”bra” på lag och ordning, enligt opinionsundersökningarna. Med tanke på att det alltid låtit precis likadant från det hållet, mer repression, hårdare tag och fler poliser, kan man undra om partiet faktiskt uppfyller det förtroendet. Inte de här förslagen i varje fall. Det finns något som kallas rättssäkerhet, men det verkar inte dagens höger lägga särskilt stor vikt vid.
 
Med Kristerssons logik borde man utvisa alla pizzeriaägare som inte är svenska medborgare. För den verksamheten skulle ju kunna inrymma skattefusk och svartjobb. Och om dessa företagare rentav äger en bil och en klocka, tar vi genast dem i beslag. De behöver väl inte dessa ting dit de ska.
 
Den 17 september 1809 slöts fred i Fredrikshamn. Finland var därmed förlorat till ryssarna. Det svenska riket krympte drastiskt, både ytmässigt och befolkningsmässigt. Länge ville den tidens höger att vi skulle försöka återerövra den östra rikshalvan. Som tur var blev det inget av med den saken. Det fanns de som insåg att det inte var någon bra idé. I dag är det andra saker som gäller, men det handlar också nu om att få folk att förstå att högerpolitik inte är någon bra politik.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.