Mats Nilsson, L

Tyranner igår och i dag

För 500 år sedan, den 8 november 1520, inträffade Stockholms blodbad. Flera hundra människor föll offer för Kristian II: s bödlar. Kristian tyrann, som han kom att kallas, nöjde sig inte med Stockholm utan mördade ett antal människor på sin väg tillbaka till Danmark, bland annat i Norrköping och Jönköping. I just Jönköping avrättades en slottsfogde och hans två söner, nio och tio år gamla.
 
Så hade han väl då äntligen segrat? Ingen skulle väl våga sticka upp mot honom igen? Sverige var i hans makt och Kalmarunionern skulle bestå, alltså att hela Norden skulle regeras av en dansk kung. Då han insåg att omvärlden skulle se på dåden med avsky, skrev han ett brev till påven Leo den X och förklarade att man under festligheterna i Stockholm hade upptäckt en sammansvärjning. Stureanhängarna skulle spränga slottet i luften, hävdades det i brevet. Fake news, alltså.
 
Men så rymde Gustav Eriksson ur den danska fångenskapen, drog upp till Dalarna och resten är historia, som det heter. Kristian blev avsatt också i Danmark och slutade sina dagar som fånge i ett tornrum på Kalundborgs slott.
 
Kristian körde med osanna uppgifter och hade inte vett nog att inse när han var slagen. Nog är det naturligt att tänka på Trump när man tar del av den här historien?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.