Mats Nilsson, L

Olycksdag?

Så var det fredag. Den 13, dessutom. Hittills har det väl inte varit så mycket olyckor, men det är väl bäst att ligga lågt ändå. Höstmörkret lägger sig därute och döljer, barmhärtigt nog, alla löv som rasat ner på vår lilla artrika plätt till gräsmatta. Det växer inte bara gräs på den, men jag brukar betrakta det som så att jag vill slå ett slag för den biologiska mångfalden.
 
Slag av – just det – ett annat slag resulterade i en traktat den 13 november 1408 med den tyska orden, på den tiden en stormakt i Östersjöområdet. I och med det tillföll Gotland Kalmarunionen. Senare skulle ön bli svensk.
 
Kalmarunionen var den danska drottningen Margaretas skapelse. Hon bestämde vidare att hon skulle efterträdas som regent av sin adoptivson, Erik av Pommern. Vladislav, som han egentligen hette, visade sig dock vara en tämligen oduglig regent. Det hjälpte inte att han fått byta till ett namn som klingade bättre i nordiska öron. Han vägrade att inse när det hade gått snett och slutade sina dagar som sjörövare.
 
Konstigt. Varför tänker jag på Trump när jag konstaterar detta?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.