Mats Nilsson, L

Arbetet för demokratin

Regn och rusk i dag. Man får värma sig genom att följa Liberalerna höstmöte här i Västerbotten. En övning i demokratiskt politiskt arbete. Demokratin är inte given. Den måste vinnas gång på gång. Men varje sådan aktivitet, som den i dag, upprätthåller den.
 
Demokratin kan vara såbar för yttre påfrestningar. Den 14 november 1960 grundades OPEC, de oljeproducerande ländernas organisation. 13 år senare levererade OPEC ett slag mot västvärlden i och med att oljepriset chockhöjdes.
 
Att det skulle bli en manöver som bar in i vår tid, såg vi i det nu – äntligen – avslutade presidentvalet i USA. Trump gick 2016 till val på att USA skulle vara självförsörjande på energi genom att gräva och pumpa upp gammalt solsken, alltså kol och olja. Och det upprepades även nu fyra år senare. Miljön? Den struntar vi fullkomligt i, var budskapet.
 
Han förlorade, tack och lov, men föreställningen om att det är bäst om alla håller sig på sin kant och har så litet som möjligt med omvärlden att göra, finns kvar. Så arbetet för demokrati OCH öppenhet måste fortsätta.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.