Mats Nilsson, L

Kalkylerat

Den 18 november 1705 slöts fred mellan Sverige och Polen i Warszawa. Sverige och gamle Kalle dussin hade fortfarande framgång i det stora nordiska kriget. Men det skulle bli annat av senare.
 
Eftersom en olycka sällan kommer ensam, drabbades följaktligen Sverige inte bara av krig och hungersnöd utan också pest. 1710 kom epidemin som slog mycket hårt mot det redan hårt prövade landet.
 
Att pest och andra sjukdomar smittar, hade man sedan länge klart för sig, även om man förstås inte visste hur smittämnena såg ut. Medeltidens pestläkare iförde sig en dräkt med en mask och en lång fågelliknande näbb som fylldes med olika örter. På så sätt slapp man åtminstone den värsta stanken, men mycket till skydd var det förstås inte.
 
I dag har vi väl kommit längre? Eller har vi kanske inte det? Noterar att såväl Usch som Knaskristersson nu har anslutit sig till munskyddarnas riksförbund. Och detta trots att effekten av något slags påbud om sådana ting är diskutabel, för att uttrycka sig milt.
 
”Men WHO vill det och det finns studier”, heter det då. Men tittar man närmare på saken, upptäcker man att WHO inte har tillhållit oss att införa något slags allmänt bruk av trasor för ansiktet.
 
Studierna då? Det finns en drös av sådant, men underlaget är svagt. Det är dessutom ingen svår uppgift att alltid kunna hitta någon sorts mer eller mindre vederhäftig dokumentation som ser ut att stödja det man nu förespråkar. Det gäller allt från elallergi eller bevis för att jorden i verkligheten är platt. För att nu ta några exempel.
 
Om vi lämnar detta därhän just nu och tittar mer på de fakta vi känner till, klarnar bilden. De munskydd som brukar användas är så kallade kirurgmasker. De skyddar inte den som bär dem från att dra i sig virus, men förhindrar att den som hostar och nyser sprider virus omkring sig. Vidare, har de en livslängd på kanske fyra timmar. I bästa fall. Hur försiktig man än är, är masken förbrukad i samma ögonblick man tar av den.
 
Kostnaden då? Mot den bakgrunden får man räkna med att det går åt minst två per dag. På apoteket finns ett tiopack att få för 259 kr. Det blir 570 kr i månaden. Lägg därtill att det enligt läkartidningen krävs att 10 000 personer använder masker, och därtill på rätt sätt, för att undvika ett, säger ett, fall av coronasmitta.
 
Intressant kalkyl, inte sant? Undra just var högergänget i M, KD och SD ska hitta de pengar som krävs för att finansiera detta? För man kan väl knappast räkna med att en familj på, låt oss säga två vuxna och två tonårsbarn som, efter vad som nu hintas, borde ha munskydd när de tar sig till skolan, kan punga ut med över 2000 kronor månaden enbart på detta?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.