Mats Nilsson, L

Strömningar

Det är en händelse som ser ut som en tanke att det just i dessa dagar, när huliganer stormar in i USA: s kongressbyggnad, visas en serie i TV om hur George Washington blev USA: s motsvarighet till vår Gustav Vasa. Komplett med myter och allt.
 
Det kan verka som om Trump står för motsatsen till allt vad USA: s grundare en gång stod för, men det är nog att göra det väl så enkelt för sig. Redan från början var motsättningar mellan det federala styret och delstaterna så att säga inbyggda i systemet. Likadant var det med misstänksamheten mot allt vad överhet hette. Britterna behandlade kolonisterna som andra klassens medborgare. Det fick George Washington själv erfara när han försökte göra karriär i brittiska armén.
 
De här underliggande strömningarna har alltid funnits i det amerikanska samhället. Samtidigt håller den tidigare supermakten USA att tappa något av sitt grepp över en position man har haft sedan östblocket bröt samman i början av 90 – talet.
 
När det så dyker upp en figur som Trump som bejakar de här strömningarna, samtidigt som han på alla sätt framhåller hur överlägset alla andra USA är om man bara ser till att hålla sig till sitt, flyter de här åsikterna upp till ytan. Ungefär som bottensatsen i en slambrunn där det sker gasbildning. Det påminner inte så litet om den hållning som Åkessons gäng lägger i dagen. Symtomatiskt nog uttryckte partiets ”chefsideolog” Mattias Karlsson under valrörelsen i USA sina sympatier för Trump.
 
Det är inte så lätt för de styrande att tappa en stormaktsposition. Den 7 januari 1709 kapitulerade Veprik i Ukraina efter svensk belägring och stormning. Svenskarna var då fortfarande framgångsrika, men snart nog skulle krigslyckan vända och Sverige reduceras till ett litet land i norra Europa. Även om man stretade emot i det längsta.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.