Mats Nilsson, L

Symboler

Så var en av de plikter som brukar höra till just vid denna tid avklarad. Julgranen, som tjänat oss väl som det heter, är nu bortforslad men kommer oss ändå till gagn i sin framtid som bränsle för att producera fjärrvärme. Sänder en tacksamhetens tanke till vårt julträd för den glädje den gav oss som prydnad i uterummet och för att den behöll merparten av sina barr in i det sista.
 
Granen är utan tvekan en symbol för julen, även om den inte har så värst mycket med något slags julbudskap att göra. Dessutom är den en relativt sentida företeelse. Efter vad jag har förstår spreds seden till oss från Tyskland och tycks ha fått en rejäl boost i och med att prins Albert tog med sig seden till England när han äktade drottning Victoria.
 
Svensken är, som bekant, inte särskilt religiöst lagd, men under julen använder man ändå en del kristna attribut. Som exempelvis julsångerna. Tänker på det när jag i dag läser i VK att Åkessons proselyter här i länet inte vill se några moskéer här i Umeå. Detta apropå att kyrkan här på Böleäng blivit ”avkristnad” och såld. Och några böneutrop borde inte få höras i vårt land om SD får som man vill. De ska tydligen förbjudas.
 
Det skulle strida mot både grundlagen och allt vad mänskliga rättigheter innebär. Fast det bryr sig nog inte SD så mycket om. Deras syn på religionsfrihet är tydligen den att man får tro på vad man vill så länge man inte tror på Allah.
 
Religion har varit orsak till många stridigheter genom historien. Den 11 januari 1571 deklarerade den österrikiske kejsaren Maximilian II att religionsfrihet skulle råda i riket. Han var mer vidsynt än Åkessons gäng.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.