Mats Nilsson, L

Ordens betydelse

Verkar som om en del på högersidan, både här och utomlands, ondgör sig över hur Trump blev utslängd från några sociala medier, samtidigt som man förringar försöket att störa ut den demokratiska processen i USA: s kongress.
 
Denna aningen plötsliga omsorg om yttrandefriheten ter sig rörande med tanke på hur det annars brukar låta från det hållet, men det hindrar inte att det som tas upp måste tas på allvar. För visst borde det föras en diskussion om vad som kan överlåtas åt en del stora medieföretag när det gäller att avgöra vem som ska få säga vad.
 
När det gäller ”vanliga” medier finns ett system med ansvarig utgivare. Den personen avgör ytterst vad som ska publiceras och vad som inte ska ska. Yttrande – och tryckfrihet är inte absolut. Det finns lagar om som reglerar detta. För egen del har jag på de redaktioner jag arbetat plockat bort mängder med inlägg och insändare som skulle vara brottsliga att publicera.
 
Det intressanta här är att det genom historien visat sig att de som haft den största insikten i ordens betydelse är ofta nog är de som velat förhindra att andras åsikter än deras egna ska nå en bredare publik. De vet att ord kan vara farliga.
 
Ett exempel är vår ”landsfader” Gustav Vasa. Den 12 januari 1528 kröntes han till kung i Uppsala domkyrka. Han visste att om han skulle nå dit han ville, skulle hans ord vara de som hördes och lästes. Man kan fundera på vad han kunde ha gjort om han haft tillgång till Twitter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.