Mats Nilsson, L

Åkessons vidrigheter

Den 25 februari 1940 nådde svenska Finlandsfrivilliga Purnu. Det stod fortfarande och vägde i det finska vinterkriget, men trots att de var hårt trängda höll Finland stånd och slapp det öde som kom att drabba så många andra länder och folk som föll offer för antingen Stalin eller Hitler. I balternas fall rentav både och.
 
Värst gick det, som bekant, för Europas judar och romer. I samband med kristallnatten 1938, då nazisternas terror mot judarna inleddes på allvar, hade Roosevelt samlat ett antal politiska ledare för att utröna om man kunde erbjuda de tyska judarna en fristad. Nedslående nog blev det inget av med det. Alla hävdade att det visserligen var synd om de förföljda, men att deras länder nog var fulla redan.
 
Tänker på det när man hör Åkessons vidrigheter om att flyktingar som ses som en ”kulturell belastning” absolut inte ska tillåtas att komma hit.
 
Just det där påminner inte så litet om den ”argumentation” som hördes på 30 – talet. Man kunde ju omöjligen härbärgera den sortens ”främmande element”. De skulle inte passa in i folkhemmet. Det var lika löjligt då som nu.
 
Att Sverige skulle vara fullt, har Åkesson sagt tidigare. Han har tydligen inte någon som helst insikt om att flertalet kommuner här i Västerbotten inget hellre vill än att få nya invånare. Eller så bryr han sig inte om det,. Aningen är han okunnig eller bluffmakare. Var och en får välja vad som är värst. Dumt är det i varje fall. Om befolkningstätheten i Sundbyberg varit den som råder i Dorotea hade det bott sex personer där. Så nog finns det plats.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.